What you need to know

Какво трябва да знаете?

Обмисляте възможността за свой собствен бизнес със "Стаи на загадките". Нашият екип може да ви помогне да превърнете вашите идеи в реалност.

"Стаите на загадки" са бизнес на "грабнатото внимание". За да бъдете успешни, трябва да сте различни. Трябва да сте по-атрактивни. Трябва да сте по-гостоприемни. Този бизнес, както и всеки друг, може да бъде добър или лош в зависимост от няколко фактора: Ние ви предлагаме страхотни загадки, пъзели и игри, а след това от вас зависи да намерите отзивчиви и приветливи служители, да популяризирате и рекламирате своя бизнес, да оптимизирате разходите за да увеличавате максимално приходите си.

Преди да изберете игра

Тема на играта: Митовете и легендите, както и историята винаги са атрактивни както за местните, така и за туристите. Неостаряващите теми за изоставени страшни сгради, разследване на престъпления, отминали или измислени епохи и филми също са вълнуващ сюжет за игра. От всички тях нашият екип може да създаде страхотна тема за игра.

Харесвате определен исторически период – ние ще ви помогнем да подберете правилната музика и загадки, така че играчите да почувстват атмосферата.

Времето за игра: – Стандартно от 1 час или по-кратка игра, а защо не и игра за един човек. Стереотипа винаги може да се промени.

Нивото на трудност: Предпочитате повече хора да успеят или искате вашата стая да е една от най-сложните срещу които играчите са се изправяли?

Целева група: Ние можем да създадем стая за определена група напр. деца или корпорация или друга група от хора.

Брой играчи: Обикновено от 2 до 6, а защо не повече? Защо не игра в която два отбора да се състезават един срещу друг?

25647151 - concept of searching for solutions. colored paper sheets.
29759496 - laptop with colored business sketches  isolated on white background

Преди да започнете своя бизнес

Нуждаете се от около 30м2 за всяка сая. Колкото по-голямо е помещението, толкова повече възможности за скрити помещения и тайници ви дава. Също така ще ви е необходимо и място за лоби.

Разходите за изграждането на една игра варират обикновено в рамките на около 6 000 лв. без това да включва таксата дължима за създаването и използването на темата. Много зависи обаче на какво технологично ниво е изградена тя. Колкото повече загадки с електроника и специални ефекти се използват, толкова по-висока е себестойността на стаята. Същото се отнася и за декорацията на помещенията. Не на последно място значение има и стойността на труда на хората които ще изградят физически стаята. Нашият екип ще ви предложи най-добрата възможна опция и след това на база Вашия бюджет ще оптимизираме.

Купувайки си тема от нас Вие ще трябва да се погрижите за набавянето на физически необходимите неща: мебели, декорации, джаджи и електроника. Ние ще Ви предоставим детайлен списък с всичко необходимо.

За да бъдем максимално прецизни при създаването на вашата игра се нуждаем и от плановете на Вашето помещение.

Направете проучване

Започването на бизнес е голяма стъпка. Това е инвестиция на време, пари и търпение . Преди да се втурнете в това е добре да научите колкото се може повече за индустрията. Да се уверите че сте разбрали предизвикателствата които ще срещнете от бизнес гледна точка. Не претупвайте процеса на проучване. На по-късен етап той ще ви се отплати.

Бизнес план

Изготвянето на бизнес план е съществена част от процеса. Знаем че сте ентусиазирани да започнете възможно най-бързо, но детайлния бизнес план е от съществено значение за успеха. Ако го пренебрегнете рискувате да изгубите време, пари и доверие.

Изготвянето на бизнес план, ще ви помогне да „видите“ как вашия бизнес ще се развива още преди да сте започнали. Да си отговорите на въпроси които е вероятно да не сте си задали до момента или попълните пропуски които сте допуснали. Важно е да отделите нужното време на детайлите по изготвянето на бизнес плана. Това ще изясни проекта ви и ако имате и други партньори ще ви помогне да си потвърдите че гледате в една и съща посока.

Теми

Подбора на теми е друга важна част от започването на този вид бизнес. Дали искате да бъдете оригинални и да поемете известен риск или предпочитате да изберете нещо изпитано? Това е въпрос на който само вие можете да си отговорите. Не забравяйте обаче да проверите конкуренцията и какви са нейните игри. Не е добре да има няколко игри с еднаква тематика в един град.

Служители

Това може би е едно от най-подценяваните предизвикателства които ще срещнете. Наемането на качествени служители не е достатъчно. Необходимо е да ги обучите и мотивирате. Щастливият служител прави и клиентите си доволни. Обратното също е вярно. Важно е служителите да имат известен опит в общуването с клиенти и да са естествени и да оставят добро чувство в клиентите.

Ето и някои предизвикателства които може да срещнете:
– Ако наемете хора на пълен работен ден е възможно ако не сте запълнени достатъчно, да изпитвате трудности при заплащането им.
– Ако наемете някой почасово, трябва да сте сигурни че той ще е винаги на разположение при необходимост.

Решението е да имате няколко стои на едно място. Направете така часовите слотове, че да не се застъпват. В противен случай ще се нуждаете от двоен персонал.

Място

Наема е един от основните разходи. Местоположението е от ключово значение за Вашия бизнес. Преди да се спрете на помещение внимателно проучете възможностите.

Ето и някои въпроси на които трябва да си отговорите преди да изберете мястото:
– Къде е конкуренцията?
– Каква е моята целева група – местни, туристи или и двете?
– Лесно достъпно ли е мястото с кола и градски транспорт?
– Има ли удобен паркинг в близост?
– Наблизо ли са туристическите забележителности?

Оглеждайки се за място в центъра на града където туристите обикновено се разхождат имайте предвид и следното:
– Безпрепятствен достъп
– Партерен етаж
– Помещение без или с малки прозорци*
– Едно общо помещение или голямо помещение с множество по-малки*
– Помещение нуждаещо се от сериозен ремонт*
* тези неща намалят цената. Използвайте ги за да договорите по-нисък наем или по-голямо пространство.

Наемете помещение за поне 2 или 3 стаи, дори и да не планирате да ги отворите едновременно. На по-късен етап ще Ви е нужно повече място. Ще е трудно да оцелеете само с една стая. Ако имате повече стаи на едно място ще имате по голяма гъвкавост да оптимизирате разходите си за персонал, наем и комунални услуги.

Регулации

На повечето места няма специални изисквания относно „Стаите на загадки“. Възможно е обаче в някои страни да има по-стриктни регулации, особено когато заключвате хора в помещение без алтернативен изход. От съображения за сигурност е добре да има маркировка за аварийните изходи. Персонала също трябва да е инструктиран как да действа в случай на злополука.